Ik weet dat ik gezegd heb dat ik geen dieet ga geven en dat ga ik ook zeker niet doen. Wel wil ik je wat advies geven over voeding vanuit de traditionele Chinese geneeskunde.
Voeding en energie
Alles is energie, dus ook voeding is energie. We halen energie uit deze voeding, zodat we ons lichaam kunnen voorzien van energie. Niet alleen de energie zoals we vanuit Westers oogpunt kennen, maar ook energie vanuit de oosterse filosofie.
Een kleine uitleg:
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) werkt met orgaan-energieën. Ze kijken naar de energie van de Milt, Longen, Lever, Hart, Nieren als Yin organen en de Maag, Dikke darm, Galblaas, Dunne darm, Blaas als Yang organen. Er zijn nog een paar andere orgaan energieën, maar ik probeer het begrijpelijk te houden.
Mijn aandacht van deze module gaat naar de Milt energie. Ik noem het ook Milt energie, omdat het niet de letterlijke milt is die wij in ons lichaam hebben. Het gaat om de energie die hij heeft. Ook daarom schrijf ik het met een hoofdletter.
Energie krijg je door:
1 – voeding
2 – zuurstof
3 – rust
Vandaag houd ik me voornamelijk bezig met voeding en kom ik uit bij de Milt energie.
De Milt heeft als functie:
– transformeren
– transporteren
Wanneer je iets eet, zorgt de Milt ervoor dat het eerst getransformeerd wordt en daarna getransporteerd.
De Milt is dus verantwoordelijk dat de energie uit voeding naar het hele lichaam gaat.
Het is daarom heel belangrijk om je Milt energie in balans te hebben, want wanneer de Milt niet goed werkt, kan hij de energie niet goed transporteren en transformeren.
Hierdoor krijg jij minder energie binnen, ondanks dat je misschien wel voldoende eet.
Om je Milt energie goed in balans te hebben/krijgen is het belangrijk dat je weet wat de kenmerken van de Milt zijn.
– De emotie die bij de Milt hoort is denken, piekeren en zorgen maken.
– De smaak die bij de Milt hoort is zoet.
– De Milt houdt van warmte.
Denken, piekeren en zorgen maken
Om de Milt in balans te houden is het belangrijk om je hersenen ook eens wat rust te geven.
We leven in een maatschappij waarbij de hersenen veel moeten werken. We mogen niks vergeten, we hebben van alles te regelen en noem maar op.
Dit zijn de normale dingen in het leven, maar we maken het ons vaak nog eens extra lastig, door ons overal zorgen over te maken of te gaan piekeren.
Te weinig hersenactiviteit is niet goed voor de Milt, maar teveel ook niet. Het zorgt ervoor dat de Milt zijn functies niet goed kan uitvoeren.
Zoet
Wanneer je teveel zoetigheid eet, put je de Milt uit.
Maar wanneer de Milt is uitgeput vraagt hij vaak om zoetigheid, omdat dit de smaak is die hem voedt.
En aangezien er tegenwoordig bijna overal suiker in zit, heb je heel snel de neiging om zoetige snacks te willen eten. Wat je eigenlijk niet wilt, omdat je graag die kilo’s naar beneden wilt hebben.
Warm
De Milt houdt graag van warm.
Met warmte bedoel ik warm van temperatuur en warm van energie.
De TCG verdeelt voeding in temperaturen.
Bijvoorbeeld sambal is heet (ondanks dat de sambal niet opgewarmd is, heeft het toch een hete energie) en banaan of ananas zijn koud.
Over deze energie van voedingsmiddelen ga ik het niet verder hebben, maar wel over de temperatuur.
De Milt houdt van warmte en kan op deze manier beter zijn functie uitoefenen, waardoor jij alle energie die in de voeding zit helemaal kan opnemen.
Bij teveel koude ontstaan er klachten in het lichaam zoals damp.
Koud en rauw
Wanneer je iets eet wat koud is (bijvoorbeeld een schaaltje koude yoghurt of melk met muesli), moet je lichaam dit opwarmen. Dit kost je extra energie.
Hetzelfde met rauwe voeding. Je lichaam heeft extra energie nodig om deze rauwe voeding te verteren en meestal is die rauwe voeding ook nog eens koud, dus verlies je 2x zoveel energie.
Seizoenen
Natuurlijk hoef je niet altijd alleen maar warm te eten. Afwisseling is het beste.
Aan de natuur kun je zien wat op dat moment het beste is om te eten.
Alle groenten en fruit die in het seizoen groeien, zijn het beste om jouw energie te voeden.
En ik bedoel niet de groenten en fruit die in een kas groeien. Ik bedoel degene die buiten op het land groeien.
Zo zie je dat in de zomer er sla, komkommer en andijvie is. Zij zijn verkoelend, maar dat is ook nodig, omdat het zomer is en het lichaam verkoeling nodig heeft.
In de herfst en winter zie je pompoen en de koolsoorten, zij hebben een verwarmende energie. En ook dit is logisch, want het is koud buiten en we hebben verwarming nodig.